Trencadís

Mozaiekstijl gebruikt door Antoni Gaudí

Trencadís van STP is een bijzonder element. Geïnspireerd op de mozaiekstijl die veel werd gebruikt door Antoni Gaudí. Gaudí was de eerste die keramiekscherven gebruikte om objecten en muren te decoreren. Zo ontstaat er een kleurrijke mozaiek collage. Mooie voorbeelden van zijn mozaïek zijn te bewonderen in Park Güel in Barcelona.

Gaudí wordt beschouwd als de grondlegger van de organische architectuur. Hij vertegenwoordigt de Catalaanse variant van de kunststroming Art Nouveau / Jugendstil, het Catalaans modernisme. De kunststroming wordt gekenmerkt door het gebruik van asymmetrie en veelvuldig gebruik van organische elementen ontleend aan de natuur, gecombineerd met rijke decoratie en detaillering.

STP heeft de mozaiekstijl van Gaudí vertaald naar een houten vloer. Vijf delen hout worden op een asymmetrische wijze op het element geplaatst. De nerven wijzen steeds in een andere richting. Ieder deel van deze houten vloer is uniek. Er zijn drie verschillende elementen. Op deze elementen zijn stukken hout van verschillende afmetingen geplaatst. Afhankelijk van de keuze ontstaat steeds opnieuw een ander patroon. Trencadís is er in vele houtsoorten, kleuren en afwerkingen.

Mozaiekstijl van Gaudí, STP Trencadís